Kela Memed eteklerinde Avaspi festivali yapıldı

Roboski’de 28.11.2011 tarihinde gerçekleşen ve 17′i çocuk 34 yurttaşın yaşamını yitirdiği katliamından sonra Uludere’de(Qilaban) yapılan Avasipi Kültür ve sanat festivali iki sene yapılmadı.Uludere Belediyesi tarafından Roboski katliamından önce Avasipi kültür ve sanat festivali ikincisi gerçekleştirilmişti. Roboski katliamdan sonra kendi ilçelerine bağlı olan Roboski ve çevre köylerinin tuttuğu yas ile ilgili iki sene festival ertelenmiş ve gerçekleştirilmemişti
IMG_8718

‘ iki yıldır Roboski katliamı için kutlanmadı. Biz istiyoruz ki yöre halkının ve gençlerin istekleri doğrultusunda bu şenliğimizi kutlayalım. Buradaki amacımız halkımızın çektiği acıları bir nebzede olsa unutturmak ve kültürümüzü yaşatmak olacak.’ diye ifade eden Uludere(Qilaban) belediyesi eş başkanı Zeynep Üren ve arkadaşları daha önce de iki defa Kele Memed dağlarının eteklerinde kutlanan ‘Avaspi kültür ve sanat festivalinin üçüncüsü gerçekleştirdiler.

Avaspi kültür ve sanat festivalinin gerçekleştiği alanda bir çok yerde Abdullah Öcalan’ın resimlerin olduğu pankartlar asıldı. .Ayrıca festival alnının girişinde Abdullah Öcalan için gerçekleştirilen imza standı vardı. Etkinliğin gerçekleştiği platformda ise Pariste katledilen üç kadın siyasetçinin, Roboski katliamında yaşamlarını yitirenlerin fotorafları ve “Demokratik özgür toplumu yaratalım, tecavüz kültürünü aşalım”, “Qirkirin û komkûjiyan bişkênin”, “Em komkujiyên Dêrsim, Koçgiri, Sêwaz, Mereş, Roboski jibîr nakin” pankartları asıldı.

Kele Memed dağlarının eteklerinde gerçekleştirilen Avaspi Kültür ve Sanat Festivaline Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Sebahat Tuncel, Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız , Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Şırnak eski Belediye Başkanı Ramazan Uysal, Şırnak Belediye Eş Başkanları Serhat Kadırhan ve Özlem Onuk,Uludere Belediye Başkanları Zeynep Üren-Yunus Ürek , BDPŞırnak İl Başkanı Baki Katar ve binlerce insan katıldı.

Faysal Sarıyıldız yaptığı konuşmada, “Bu festival öncelikle Kürt halkının doğasıyla, coğrafyasıyla tekrar buluşmasının görkemini tekrar yaşatmak için düzenleniyor” dedi.

Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız konuşmasını tamamladıktan sonra Koma sî bire platforma gelerek şarkılarını söyledi.Koma Sî Bire’nin söylediği şarkılara halk halaylar çekerek eşlik etti.

Koma Sî bire’nin verdiği konserin ardından Yine Şırnak milletvekili olan Selma Irmak kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

Acılarımızla birlikte yeni yaşam kuracağız..

Selma Irmak’ın ardından Halkların demokratik partisinin(HDP) eş başkanı Sebahat Tuncer’ de Kitleyi selamlayarak konuşmasına başladı.’Selma milletvekilimiz dedi ki son iki senedir bu festival burada yapılmıyor,yapılmamasının nedenini hepimiz biliyoruz.Yanı başımızda Roboski’de 34 canımıza mal olan devlet tarafından gercekleşen bir katliam gerçekleşti.Hala 34 canımıza mal olan katliamın failleri ortaya çıkarılmadı.Hala Roboski’li aileler adalet arayışında,bununla birlikte Şırnak ve Tüm Türkiye adalet arayışındadır.O yüzden iki senedir biz burada festivali düzenlemiyoruz dedi.Biz acılarımıza rağmen yeniden bir başlangıç yapmak istedik.O yüzden bizimle birlikte olurmusun dedi.bende çıktım geldim.bir kere daha burada Roboski katliamını kınıyor,ve diyoruz ki mutlaka Roboski’nin hesabını soracağız.Roboski’nin hesabını sormadan yeni bir yaşam mümkün değil,ama sevgili arkadaşlar,sevgili yoldaşlar yaşam devam ediyor.Biz bir yandan acılarımızı yaşarken,bir yandan mücadeleye devam ederken,bir yandan da festivaller ile bir araya gelerek kendi kültür ve geleneklerimizi sürdüreceğiz.Ben bir kere daha Roboski halkına diyorum ki acılarınız acılarımızdır,acılarınızla birlikte yeni bir yaşam kuracağız dedi.

Demokratik Özerk Kürdistan’ı kuracağız

Sebahat Tuncer konuşmasının devamında’ Önemizdeki dönem zorlu bir dönem vekilimizde konusmasında ifade etti önümüzdeki dönem demokratik özerk Kürdistanı inşa etme süreci,aynı zamanda Türkiye’yi demokratikleştirme süreci sevgili arkadaşlar,biz Kürdistan’da kendi dilimizle kendi kültürümüzle kendi kendimizle yöneteceğiz,artık bunu talep eden değil bunu inşaa eden olacağız’dedi.Konuşmasını Tuncer su sözler ile ”Kürdistanlılar Türkiye’nin her yerinde ve Kürdistan’da özgürce yaşadığı,ayrımcılığa uğramadığı, baskıya uğramadığı Türkiye inşaa olmadığı sürece bu ülkede hep ayrımcılık olacaktır.Hep nefret söylemi olacaktır.Biz buna karşı hep beraber mücadele edeceğiz.’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Geleneksel göçer oyunu devam eden program daha sonra dengbejlerin sarkı ve türküleri ile devam ederken ve halk halaylar ile programa eşlik ederken ve Abdullah Öcalan lehine sık sık atılan sloganlar ile festival programı sona erdi.

Yorum bırakın