Kürt Halkı ve Roboski’nin Barışı İçin Direnişi ve Gezi Parkı Direnişi Notları…

DSC_1501

Biz bir süredir Roboski’de açıklamalarımızı tamamen ordunun bölge de savaş hazırlıklarına giriştiğine ayırdık. Hatta yaptığımız 74. hafta perşembe değerlendirmesinde bunu açıkça söyledik.
Ben ve Meral bugün maalesef fiziki anlamda Roboski’de değiliz, bir iki haftalığına dışarıya çıktık, fakat yüreğimizin yarısını Roboski’de sınıra sıfır noktada barış için direnen Kürt Halkı’nın ve dostlarıyla kaldı.

Gezi parkı direnişi her kesime moral verdi

Gülyazı provokasyon tugayı yine savaş rantçılığı adına kendi üzerine düşen görevi yerine getirdi.Uzun zamandır hazırlığına giriştiği barışı provoke etme girişimini tam da İstanbul Gezi parkı direnişinin 6. gününde gerçekleştirdi.Sanki gezi parkında bir grubun sesine cevap oldu.onlar ne diye barıyorlardı, “ordu hemen göreve”,burada ki kolluk kuvvetleri sanki bu durumu fırsata çevirdi.Böylesi bir durumdan güç alarak provokasyonunu gerçekleştirdi.

Bu direniş bir şeyi daha açığa çıkarmış oldu ki, bu coğrafyanın en büyük sorunlarından biri sloganlarda ortalığa saçıldı,”hemen ordu göreve” ,”biz Atatürk’ün askerleriyiz” toplumun militarizasyonlaştırılması gerçeği, bu gerçeğe karşı ne kadar çabaladığımız sorusu bir kere daha tüm sıcaklığıyla ortaya çıkmış oldu.

Gezi parkı direnişine birkaç da ben not eklemem gerekirse ,aslında bu direniş egemenlere karşı sokağın iradesini ve memnuniyetsizliğini ortaya koyarken,halkların birlikte mücadele etmesi anlamında bir platforma dönüştürülebilmesi açısından bir tarihi görevi de yerine getirebilirdi.Bu istediğimiz düzeyde olmadığını,eylemlerin hatta yer yer faşizan görüntüye büründüğünü üzülerek gözlemledik.Yine de birlikte hareket etme anlamında gezi parkı direnişi uzun zamandan sonra bir ilk olma özelliği vardı.

Gezi parkı direnişinin sol devrimci, anarşist bir yanı varken, bir yanı da eski egemenlik gücünün burdan moral depolayarak,AKP hükümetine karşı bir salvo vuruşu gerçekleştirmek istemesi de var.

Roboski kırsalında provokasyon nasıl gerçekleşti…

Diha muhabirinin geçtiği habere göre “Şırnak’ın Uludere (Qilaban) ilçesine bağlı Ortasu (Roboski) köyü kırsalında dün sabah saatlerinde askerlerin Federal Kürdistan Bölgesi sınırının sıfır noktasındaki Karaçalı (Kuraçale) Tepesi’nde operasyona çıkmasıyla geri çekilen HPG’liler ile çatışma yaşandı. Karaçalı Tepesi’ne askeri üs bölgesi inşa etmek isteyen askerler, iş makineleri ve zırhlı araçlar eşliğinde dün sabaha karşı saat 04.00 sıralarında sınıra doğru yola çıktı. İnsansız hava araçlarının aralıksız keşif uçuşları yaptığı bölgede, dün öğle saatlerinde geri çekilen HPG’liler ve askerlerin karşılaşması üzerine çatışma çıktı”

Provokasyona karşı halk, çatışma bölgesinde canlı kalkan oldu

Yazıyı oluşturduğum an itibarıyla Roboski’liler,Hakkari halkı,Şırnak halkı, BDP, DÖKH, İHD, Barış Anneleri, MEYADER, bölge belediye başkanları, il genel meclis üyeleri ile belediye meclis üyelerini asker ile gerilla arasına girmiş asker geri çekilinceye kadar da orada kalacaklarını belirterek dağlarda canlı kalkan olarak, provokasyona karşı barışın nöbetini tutuyorlar

Daha önce provokasyon hazırlığını deşifre etmiştik …

Gülyazı tugayının köyümüzden kaldırılacağına, tuğay hiç kalkmayacak, oradan hiç gitmeyecek gibi yeni yeni ek inşaatlar yapıyor olduğunu belirttik.

Düğün dağına ordunun yeni bir kalekol inşaa edeceğini son değerlendirmelerimizde özellikle vurguladık…

Özellikle askerin katliam bölgesinde bulunan beyaz tepe de yeni bir gözetleme kulesinin yanına kalekol çalışmalarının olduğunu da vurguladık..

Katliam öncesi sırf BDP ye oy verdikleri için bundan sonra korucu kadrosu verilmeyecek diye orada yaşayan insanları tehdit eden asker,katliam sonrası ve barışı müzakere sürecinde yüzde ikiyüzlere hatta üç yüzlere varan bir artışla korucu kadrosu verilmesi de gözlerden kaçmayan ayrıntıydı.

Fazla abartıyorlardır diyebilirler diye gerilla o bölgeden geriye çekilme yapmasın diye yapılmak istenen ışıklandırma sistemine bile değinmedik..Bugün ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıkmış oldu.
Özellikle Şırnak tarafında yaşadığımız için,devletin kolluk güçlerinin bu süreçte özellikle davranışlarına pür dikkat kesilmiş durumdaydık..Şırnak ili giriş ve çıkış polis arama noktalarında özellikle barış ya da çözüm süreci denildiğinden itibaren kötü olan polis davranışının kendisini katlayarak dayanılmaz hale geldiğini gözlemledik

Roboski’ye gelinceye kadar olan arama noktaları restore edilmeye başlanmış,hatta bazı noktalar sökülüp atılacağına daha da takviyeler geldiğini gözlemlemiştik

Çözüm ya da barış sürecinden bahsediyorduk,ve gerçekten böylesi bir sürecin içerisine de girmiştik…Burada yaşayan tüm halk peki nerede barıştan yanımıza düşen olumlu şeyler diye de bir birimize takılmadan edemiyorduk.
Botan bölgesinde askerin bu tür provakatif saldırılar içerisinde olabileceğini daha önceden öngörmüştük.Bunun an meselesi olduğunu biz oradaki askerlerin hazırlığından da görmüştük.

TC devleti provokasyona devam ederken…..

Biz her fırsatta bunu dillendirmiyor muyuz ? Barış kimse tarafından bize verilmeyecek,barışı kendi nasırlı ellerimizin hakkı ile kazanacağız,emekçiler ve ezilen halklar için bu durum hep böyle olagelmiştir,bundan sonra da bu şekilde olacaktır

Roboski ve Kürt halkı inatla Kürdistan’ın tüm dağlarında ovalarında provokasyona karşı çıkıp kendi barışını kazanmak için mücadelesini büyütüyor..

Barış, bir halk savaşmak isteyen gücün tüm silahlarını elinden alırsa,savaşma bölgelerini işgal eder ve izin vermezse işte o zaman gelir

barışseverler,yurtseverler,savaş karşıtları,feministler,anarşistler ve devrimciler ve ilericiler, bugün Kürt halkının yanında olma günü,bügün provokasyonun karşısında dikilme günüdür..
Bügün ne yapıyorsanız artı olarak mutlaka bu provokasyona karşı duran bir eylemin bir duyarlılığın içerisinde yer almalısınız…

Kürt halkı ve Roboski nin direnişi sonuç verdi,savaş rantçıları geri dönmek zorunda kaldı
Roboski yaylası olan Karaçalı da askerin yaptığı provokasyon büyük bir halk direnişiyle çıkarılmış oldu.Tam on beş bölge de çadır kuran halk sabaha kadar çatışma bölgesinde nöbet tuttu.Askere bir kere daha nasıl barış sahiplendiğini gösterdi.Bunun üzerine asker tüm askeri materyallerini toplayarak oradan uzaklaşmak zorunda kaldı.O bölge de sürekli bundan sonra uyanık olmak gerekiyor ki,deşifre ettiğimiz kalekol inşaatını önleyebilelim.Önleyebileceğimizi bir kere gösterdik,bir daha neden gösteremeyelim..

Yaşadığımız barış sürecinden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak,artık daha fazla cesaretli olup,savaş rantçılarına savaş bölgelerini öylesine dar etmeliyiz ki bir kere daha savaş adına bu şekilde bir çıkış yapamasınlar.
Gezi parkı direnişi ve Roboski’nin kırsalında gösterilen direniş aslında egemenlere karşı birlikte hareket ettiğimizde gücümüzün nasıl bir şeye denk geldiğini de göstermiştir

Gezi parkı direnişi ,Kürt halkı ve Roboski halkının direnişi bugün biz istersek neler yapabileceğimizi göstermiştir. Barışa ve demokrasiye nasıl sahip çıkılacağı bir kere daha açık net gösterilmiştir.Bundan sonra gücümüzü daha iyi biliyoruz. Uyanık olursak bundan sonra işimiz daha kolay olacaktır.

Yorum bırakın