http://imza.la/roboski-katliami-dosyasi-icin-askeri-yargi-istemiyoruz/liste

roboskide-gorevsizlik-isyani-111698

Roboski Katliamı Dosyası İçin Askeri Yargı İstemiyoruz.

#roboskideaskeriyargıistemiyoruz
#direnroboski

Roboski Katliamı dosyası İçin asgari yargı değil,adaletli yargılama istiyoruz.

Sayın yetkili:TBMM başkanı ve TC devleti Cumurbaşkanı

Sayın TBMM başkanı ve Sayın TC.devleti Cumhurbaşkanı, biz aşağıda imzaları bulunanlar,Bu sürece müdahil olmanızı,Gezi parkı Direnişinin 8 günü Roboski katliamı dosyası için verilen görevsizlik kararı ile Genelkurmaylığa gönderilen dosyanın,tekrar sivil savcılığa gönderilmesi ve adil yargılamanın önündeki tüm engellerin kaldırılması için düzenlemelere öncülük etmeniz için çaba sarf etmenizi talep ediyoruz

……..

Katliam nasıl gerçekleşti:

#roboskideaskeriyargıistemiyoruz
#direnroboski

Roboskî Katliamı 28 Aralık 2011 akşamında yaşandı. Türk Hava Kuvvetlerinin, Şırnak’ın Uludere ilçesi yakınlarındaki Irak topraklarında F-16 savaş uçaklarıyla yaptığı bombardıman sonucunda çoğunluğu çocuk 34 köylü yaşamını yitirmişti.

Katliam sonrasında neler oldu:

Bir taraftan yargı mekanizması gizli gizli çalışma yürütürken,diğer taraftan da TBMM Roboski’de yaşanan katliam için alt komisyon oluşturdu.

2013 newroz’unda Sayın Öcalan’ın çağrısı ile çözüm süreci içerisine girildi.Aynı günlerde alt komisyon roboski katliamını perçinleyecek raporunu açıkladı.

Bu rapor katliam da hiç bir sorumlu göstermiyordu. Sadece koordinat hatası bulabilmişlerdi. Alt komisyon raporu nerede ise Diyarbakır savcılığı ve toplum için piar oluşturmuştur.

Bir buçuk sene hiç bir şey bulamayan ve sadece “özensizlik” diye değerlendiren diyarbakır savcılığı TMK 10. Maddesi ile görevli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “taksirle ölüme neden olmak ve görevi kötüye kullanmak” bu suçlara bakmakla yükümlü olmadıklarını hatırlatarak dosyayı Genelkurmaylığa göndermiştir.

Gezi parkı direnişinin sürdüğü bu günlerde Roboski katliamı dosyası için böylesi bir kararın çıkması ayriyeten düşündürücüdür.

Bu zamana kadar basına yansıyanlarla rahatlıkla ifade edilebilir ki, askeri yargılamalar tamamen bir komedya’dan ibarettir.

Oynanan bu komedya’ya teslim olmayacağız. Roboski katliamının diğer gerçekleşen katliamlar gibi kaybolup gitmesine izin vermeyelim.

Askeri yargılama istemiyoruz diyorsanız,bu katliamcı zihniyete teslim olmayacağız diyorsanız,biz Roboski ailelerinin ve dostlarının uzattığı bu föyü mutlaka imzalıyınız…

……..

Roboski katliamı dosyasında görevsizlik kararı verilip,katliam dosyasının genelkurmaylığa gönderilmesi hakkında şunları söylediler..

Roboski aileleri avukatlarından Tahir Elçi:

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, görevsizlik kararına itiraz edeceklerini ve soruşturmaya bakan Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı hakkında “Görevi ihmal” suçundan ilgili yerlere şikayet ve suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Savcılığın, kararında şüpheli isimlerine bile yer vermediğine dikkat çeken Elçi, “Gizli yürütülen soruşmanın sonucunda savcının, bir şüphelinin bile ifadesini almadığını öğrendik. Bu soruşturma neden bir buçuk yıldır gizli yürütüldü. Soruşturma gizli bile yürütülse, şüpheli isimlerinin açıkça yazılması gerekir. Bu açıdan bunun bir soruşturma olmadığını bile açıkça söyleyebiliriz” dedi(taraf.com.tr BAHAR KILIÇGEDİK / DİYARBAKIR )

İnsan hakları İzleme örgütü adına Emma Sinclair:

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Emma Sinclair ise Uludere soruşturmasına ilişkin kararın Gezi Parkı eylemleriyle örtüşmesinin dikkat çekici olduğunu söyledi. Kararda şüpheli isimlerine, ifadelerine yer verilmemesinin etkin bir soruşturma yapılmadığını gösterdiğini ifade eden Sinclair, “Suçu işleyenler asker, Genelkurmay nasıl tarafsız bir karar verecek” diye konuştu.i(taraf.com.tr BAHAR KILIÇGEDİK / DİYARBAKIR )

Eski askeri hâkim Ümit Kardaş:

“Hükümet kendisine tehdit olarak gördüğü kurumları demokratikleştirmek yerine, kendisinin işine yarayacak biçimde dönüştürdü. Bir kez daha söyleyeyim… Vesayetin bitmesiyle ilgili yapılan bir reform yoktur aslında. Orduyu Milli Savunma Bakanlığı’na bile bağlamadılar, daha neyi konuşuyoruz. İşte yaşıyoruz: Bugün Uludere soruşturması askeri savcılığa devredildiyse askeri vesayet bitmemiştir.”(Ezgi Başaran ile söyleşi/ Radikal)

Yorum bırakın